Denk & Beslis mee over zaken die
er toe doen op jouw Schiermonnikoog

Wij&Wadvogels in het Waddengebied

1 jaar geleden
2 reacties

Van 2021 tot 2023 loopt het project Wij&Wadvogels in het gehele Waddengebied. Wij&Wadvogels heeft ongeveer 25 deelprojecten waarin organisaties met elkaar werken aan een rijke Waddenzee. Eén van die deelprojecten vindt plaats op Schiermonnikoog. 

Op Schiermonnikoog willen we meer broed- en rustplekken voor wadvogels realiseren en verantwoorde voorzieningen om de vogels te bekijken bij de jachthaven en de Westerplas. Hieraan doen verschillende organisaties mee, waaronder Natuurmonumenten, gemeente Schiermonnikoog, Nationaal Park Schiermonnikoog en Wetterskip Fryslân. Tijdens een live-uitzending op maandag 10 mei werd het startsein gegeven voor Wij&Wadvogels op Schiermonnikoog en werd verteld wat er de komende tijd gaat gebeuren. In het bijzonder kon je horen hoe belangstellenden, zoals eilanders, vogelaars en bezoekers, mee kunnen denken. Misschien heb je op 10 mei wel gekeken naar de uitzending. Heb je de uitzending gemist? Dan kun je deze hier terugkijken.

Doe mee en vul de enquête in!

Vanuit het overkoepelende project Wij&Wadvogels is een enquête opgesteld die gaat over de waardering en beleving van wadvogels maar ook over draagvlaak voor maatregelen voor het beschermen van vogels. Het doel van deze enquête is om op de lange termijn de effecten van de deelprojecten beter te kunnen beoordelen. We hopen dat veel mensen hun mening willen geven via de enquête vanuit Wij&Wadvogels. Via onderstaande knop start je de enquête:

Excursies

Op 6 juli 2021 organiseert Natuurmonumenten excursies naar de jachthaven en de Westerplas. Tijdens deze dag kun je met ons je ideeën en inzichten over het project delen. Houd de Dorpsbode en de socialemediakanalen van Natuurmonumenten en Nationaal Park Schiermonnikoog in de gaten voor meer informatie. 

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van de ontwikkelingen rond Wij&Wadvogels op Schiermonnikoog? Stuur een e-mail met je naam en e-mailadres naar boswachter Cynthia Borras. Je gegevens worden alleen gebruikt om je te informeren over Wij&Wadvogels.

2 reacties op “Wij&Wadvogels in het Waddengebied”

 1. Wilfred Visser schreef:

  Beste mensen,
  Het idee, om een kwelder of eilanden aan te leggen tussen oude en nieuwe steiger, zal een verstoring opleveren van het ecosysteem.
  De geul Groet Siege (Baggergeul) zal gedwongen worden om een zuidelijke loop te nemen, waardoor de Brakzand zal verdwijnen.
  Met het oog op de toekomst, kan het beste de nieuwe steiger westelijk verplaatst worden.
  Deze steiger zal over 20 jaar niet meer voldoen aan de aanlanding eisen, hij is namelijk te laag, mbt eventuele zeespiegelstijging.
  Op de eilanden heeft vanouds altijd aanlanding plaats gevonden bij diep water, dit was altijd bij zee gaten.
  De nieuwe steiger heeft op deze plaats geen toekomst, er zal steeds meer gebaggerd moeten worden, steiger moet omhoog, en de nieuwe eilanden/ kwelder zullen een verharde voet nodig hebben om niet weg gebaggerd te worden.
  (krijgen geen natuurlijke aanslibbing en stijgen niet natuurlijk mee met de zee)
  Dus met het oog met de toekomst zullen we terug moeten naar de aanlanding die op de eilanden honderden jaren gangbaar waren, bij diep water, dus de zee gaten,

  • Schitterend Schiermonnikoog schreef:

   Beste Wilfred,
   Allereerst bedankt voor je betrokkenheid en dat je met ons je inzicht deelt maar voor ons gevoel zitten er nog wat vooronderstelingen in jouw visie.
   Het aanleggen van kleine eilanden /kwelders tussen veerdam en jachthaven gaat eigenlijk om een relatief beperkte ophoging van de bestaande zandplaten onder de dijk langs. Het zal weinig effect hebben op de morfologie van de Grote Siege en hierdoor komt het bestaan van de Brakzand ook niet in gevaar. Tussen de ophogingen van de bestaande zandplaten en de Grote Siege liggen diepten en stevige mosselbanken die in de komende tientallen jaren niet zullen verdwijnen. In ieder geval niet door het uitvoeren van dit project.
   Met het project Wij &Wadvogels willen wij meer rust- en broedruimte realiseren voor vogels en bezoekers bewust maken van de schoonheid van wadvogels. Het vervangen of verplaatsen van bestaande jachthaven of veerdam valt ver buiten onderhavige planinvloed.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

[bws_google_captcha]